Címlap
PDF Nyomtatás E-mail

Egy címer születése    

 

  Augusztus első hetének péntek estéjén rendhagyó részönkormányzati gyűlést tartottunk.

Hét órára volt megbeszélve a találkozó, vendégszeretetéről messze földön híres elnökünknél, Sípos Lászlónál. Ki előbb, ki később érkezett, a várakozást pedig kettes – hármas csoportokba verődve, beszélgetéssel töltöttük.

 

Tóth Tibor barátommal és képviselő társammal épp családjával töltött toszkánai nyaralásának élményeiről értekeztünk, amikor vendéglátónk egy hatalmas, gőzölgő bográccsal a kezében kilépett az udvarra. Valamennyi beszélgető elhallgatott és kezében lévő poharát magasba emelve üdvözölte az elnök köszöntő szavait. Majd illedelmes sorban állást követően szedtünk a mennyei illatú kakaspörköltből, galuskából. Jutott hely mindenkinek a hosszú asztaloknál.

A beszélgetések elhalkultak, csak olykor – olykor törte meg a csendet egy – egy  „tölthetek-e, szedhetek –e” kérdés az asztalnál ülők közt. Ahogy fogyott az étek a tányérokból, úgy élénkült meg ismét a beszélgetés, majd végül a szót Sípos úr vette magához. Röviden ismertette a következő hetek , hónapok tennivalóit, kiemelve a Szelei-falusi napok jelentőségét, de szó esett a felépítendő orvosi rendelőről, a közvilágítás modernizálásáról és a tehetséges gyerekek támogatásáról is. A közelgő falusi rendezvény részletes bemutatását, a programokat már szervezőnktől, Szutor Enikőtől hallhattuk. Ezt követték a javaslatok és a hozzászólások a képviselők részéről. Az ötleteket hallgatva eszembe jutottak Tibor beszámolói, onnan pedig hamar eljutottam az olasz városkákra jellemző kerületi, (rionális)  szerveződés jelképi rendszeréhez.

 

  Az elképzelés, miszerint az önkormányzatnak legyen címere és zászlaja már csak egy villanás volt és már szót is kérve, előadtam az ötletemet. Egyöntetű tetszést aratott az elképzelés, a megvalósítást pedig ötletgazdaként magamra vállaltam. Úgy döntöttünk, hogy a városban először nekünk legyen címeres zászlónk és azt ünnepélyesen avassuk fel a szeptember 5-én tartandó falunapi rendezvények alkalmából.

 

  Hosszan elhúzódtak még a megbeszélések, melyek során valaki megemlítette a széktó-szikestó kapcsolatot. Ez volt az első kapaszkodó a címer tervezésében. A második pedig a Szelei-falu történetét megörökítő könyvben olvasott szőlő – művelés, mint hagyományos foglalkozás. Így került a címer pajzsának bal oldalára egy fürt világos szőlő, míg a jobb mezőbe a hajdan volt szikes, sásos föld ábrázolása. A címerpajzs alapjára a Kecskemét városához tartozásunk jeleként vörös mezőben ágaskodó fehér kecskebakot képzeltem.. A tervekkel megkerestem a DekorArt Stúdió munkatársát Téti Sándort, aki az általam kézzel vázoltakat komputergrafikai módszerekkel másnapra valóságossá tette. A címerpajzs alá egy zászlószalagba került a felirat:KECSKEMÉT – SZÉKTÓ. Mivel zászlót is szerettünk volna az ünnepségre, ezért nem volt időnk összehívni a közgyűlést, a terveket csak az elnökünk részére küldtük el megtekintésre. Minimális változtatásokat eszközöltünk, a szalag színeit újragondoltuk, finomítottunk a háttérszíneken, ALSÓSZÉKTÓ – ra változtattuk a feliratot és kiválasztottuk a zászló alapszínét. A terveket aztán egy héttel később, a soron következő részönkormányzati gyűlésen a képviselők is jóváhagyták, megrendelhettük a zászlót. Ezen az ülésen szóba került egy egyesület alapítása is, aminek jelvényévé is átalakítottuk a címert.

   Az egyesület jelvényébe a kecske helyett fehér színnel a :KECSKEMÉT-ALSÓSZÉKTÓÉRT EGYESÜLET  feliratot tettük. Terveink szerint a címert, felvasalható formában bárki megvásárolhatja rendezvényeinken, így támogatva a részönkormányzat által vállalt feladatok megvalósulását.

 

 


 

                                               

 

Ez volt az első terv

 


 

 


 

 

 

 

 

Ez a végleges forma, már a zászlóra téve

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A szöveget aztán: KECSKEMÉT ALSÓSZÉKTÓÉRT EGYESÜLET re változtattuk 

és a jelvény alatt nem lesz szalag.    

 

 

 

 

 
Dr. Klenk Zsolt

 

 

 

 

 

 

 

 
Hirdetés
Copyright © 2016 alsoszekto. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 
majusfa_alsoszekto.gif

Tábortűz

tabortuz.gif
No images